Boranija, czyli gulasz z fasolki szparagowej i fasolki typu mamut.
Składniki: 300-400 gr chudego mięsa wołowego, ok. 700 gr żółtej młodej fasolki szparagowej i fasolki typu mamut, pokrojonej na parocentymetrowe kawałki, 3 średnie marchewki pokrojone w talarki, 1 duża lub 2 małe cebule pokrojone w piórka, 2 duże pomidory malinowe pokrojone w kostkę, ½ pęczka świeżego koperku drobno pokrojonego, 1 łyżka oleju, ok. 1 litr wody – ma przykrywać całość, sól, pieprz, słodka papryka w proszku.
Na rozgrzanej łyżce oleju w dużym płaskim garnku zeszklić cebulę (nie powinna się zrumienić), dodać do niej mięso, jeśli używamy. Po przesmażeniu, dodać pomidory i marchewki, i dusić na wolnym ogniu około pół godziny do powstania gęstego sosu. Po tym czasie dodać obraną i pokrojoną w parocentymetrowe kawałki fasolkę. Po dodaniu fasolki doprawić przyprawami, chwilę przesmażyć i zalać wodą tak, aby przykrywała całe danie. Czas gotowania zależy od fasolki, czasami wystarczy 15 minut, a czasami trzeba jej dać do pół godziny. Pod koniec gotowania dodać koperek. Podawać chlebem.
Źródło: Blog Balkan Blend
Boranija, czyli gulasz z fasolki szparagowej i fasolki typu mamut.
