Kuleczki mięsno-warzywne z gryczanką
Składniki: 200 g. mielonego mięsa z indyka, 3 ugotowanej marchewki, 5 dużych liści szpinaku, 5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy gryczanej od Radix-Bis, żółtko jajka, pół bułki grahamki, sól, pieprz, ząbek czosnku.
Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Szpinak drobno posiekać. W misce wymieszać mięso z żółtkiem, szpinakiem, marchewką, kaszą, czosnkiem, odciśniętą bułką i przyprawami. Uformować klopsiki i gotować je [rzez 30 min w warzywnym wywarze. Podawać z ugotowanymi warzywami i np. pełnoziarnistym makaronem.
Kuleczki mięsno-warzywne z gryczanką
