Tarta orzechowo-karmelowa
Składniki: 3/4 kostki masła, 7 łyżek cukru pudru, 1 jajko, 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, sól, 3 dag zmielonych orzechów laskowych, 12 dag orzechów laskowych w całości, 5 łyżek miodu. 3/4 szklanki cukru, 300 ml śmietanki, tabliczka czekolady.
1/2 kostki masła krótko miksujemy z cukrem pudem. Dodajemy jajko. Wsypujemy mąkę, kakao, szczyptę soli i zmielone orzechy. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i suchą fasolą lub grochem i pieczemy 15 min w temp. 200 stopni. Usuwamy papier i fasole i pieczemy jeszcze 7 min. Orzechy wykładamy na blachę i prażymy 6-8 min w temp. 200 stopni. Wykładamy je na ściereczkę, obieramy ze skórki i równomiernie rozsypujemy na tarcie. 4 łyżki miodu, cukier, 200 ml. śmietanki o 1/8 kostki masła gotujemy przez 15 min stale mieszając na średnim ogniu, aż powstanie gęsta masa karmelowa. Trzeba pilnować żeby nie wykipiało. Szybko zalewamy nią orzechy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy z resztą śmietany, mieszając z łyżką miodu i pozostałym masłem. Zalewamy nią masę karmelową i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem tartę można ozdobić orzechami i czekoladą.
Źródło: Moje Gotowanie
Tarta orzechowo-karmelowa
