Bezglutenowy pasztet z żurawiną
Składniki: 100 g cebuli, 2 liście laurowe, 100g oleju rzepakowego, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 goździki, 100 g suchej kaszy jaglanej, 200 g soczewicy, 4 łyżki żurawiny, szczypta bazylii, szczypta gałki muszkatołowej, 15 g sosu sojowego, sól i pieprz do smaku.
Cebulę pokrój w kostkę, na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę razem z liściem laurowym, zielem angielskim oraz goździkami. Smaż na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjmij przyprawy i wyrzuć je. Cebulę dodaj do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksuj przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbuj i dopraw do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodaj żurawinę i wmieszaj ją dokładnie łyżką w masę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masę przełóż do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię i piecz przez 40 – 45 minut. Następnie wystudź przez całą noc w foremce, rano wyjmij pasztet z formy i podawaj.
Źródło: Nasza Kasza
Bezglutenowy pasztet z żurawiną
