Cytrynowe naleśniki z makiem
Składniki: 150 ml mleka, 100 ml mocno gazowanej wody, 1 jajko + 1 żółtko, 125 g mąki pszennej, 3 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, 3 łyżeczki maku, skórka z 1 cytryny.
Mleko, jajka, olej, sól i cukier ubić do gładkiej masy. Mąkę dodawać porcjami, ubijając po każdym dodaniu. Ciasto na naleśniki wstawić do lodówki i odstawić na 30 minut „odpocząć”. Mak uprażyć na suchej patelni. Do ciasta wlać gazowaną wodę, dodać mąkę i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać i przygotować wszystko do smażenia naleśników. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powierzchnią i posmarować cienką warstwą oleju roślinnego. Smażyć naleśniki. Podczas smażenia, od czasu do czasu smarować patelnię olejem roślinnym.
Cytrynowe naleśniki z makiem
