Aromatyczna zupa dyniowa z imbirem
Składniki: około 0,5 kg dyni, 1 duża cebula, 3 cm. korzenia imbiru, 3 szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki oleju, świeżo zmielony, czarny pieprz, sól; do dekoracji: garść uprażonych pestek dyni.
Dynię pokroić w kostkę na około 1,5 cm. Imbir zetrzeć na tarce.Cebulę obrać i posiekać na bardzo drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyż najpierw cebulę, potem dodaję imbir, a na końcu dynię.
Chwilę wszystko smażyć mieszając, po czym zalać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć. Gotować na małym ogniu 15 minut.
Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka. Całość zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Każdą porcję posypać pestkami dyni.
Aromatyczna zupa dyniowa z imbirem
