Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym
Składniki: 6-8 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę/kawałki o bokach 1,5 – 2 cm, 1 jabłko, 2 łyżki białego octu winnego, 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem, 4 łyżki ziarnistej musztardy francuskiej, 2 łyżki musztardy stołowej lub sarepskiej, 1 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz
Sałatkę możecie przygotować także z młodymi ziemniakami, będzie jeszcze lepsza. Jednak kiedy nie ma sezonu na młode nie obawiajcie się użyć tradycyjnych, najlepiej odmiany sałatkowej. Aby zaoszczędzić sobie pracy później i przyśpieszyć gotowanie, kroję ziemniaki na początku. Robię tak często w przypadku wszystkich moich ziemniaczanych sałatek. Ziemniaki ugotujcie, zadbajcie jednak o to, aby były ładne i zwarte (nie mogą się rozpadać). Wsypcie do miski sałatkowej i odstawcie na ok 10 min do przestygnięcia. W tym czasie pokrójcie jabłko obrane ze skórki na drobniejsze kawałki, nieco mniejsze jednak niż kawałki ziemniaków. Pokrojone jabłko pokropcie łyżką octu winnego lub jabłkowego, możecie go też zastąpić sokiem z cytryny. Przyszedł czas na posiekanie dymki oraz szczypiorku na drobne kawałki.
Sos: wymieszajcie musztardy, miód, oliwę i 1 łyżkę białego octu winnego. Po ostygnięciu ziemniaków dodajcie do nich jabłko, sos oraz dymkę i szczypior. Doprawcie solą i pieprzem do smaku
Źródło: Internet
Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym
