Pyszne i łatwe do wykonania ciasto marchewkowe. Jest wilgotne, pachnące cynamonem z orzechami i rodzynkami.
Składniki: 2 szklanki mąki, 4 jajka, 1,5 szklanki cukru (użyłam brązowego), 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki, 175g masła lub margaryny, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżeczki cynamonu, 3/4 szklanki posiekanych orzechów, pół szklanki rodzynek.
Krem: 250 g mascarpone, 4-5 łyżek cukru pudru.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać marchew, i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i pozostałe sypkie składniki. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do masy. Na koniec dodać orzechy i wszystko dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.
Przygotuj krem: ubij mascarpone z cukrem pudrem na gładką masę i posmaruj ostudzone ciasto.