Mój pomysł na rodzinny obiad to schab. Jest kruchy, soczysty i wyśmienicie smakuje z kaszą lub puree ziemniaczanym i buraczkami na ciepło.
Składniki: 1 kg schabu, 2 łyżki musztardy, 1 duża cebula, 1 łyżeczka proszku z czarnego czosnku, po pół łyżeczki papryki słodkiej, majeranku, pieprzu ziołowego, olej, sól, 600-800 ml wody, kilka listków laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżki śmietany 12%, mąka, natka pietruszki, duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej i ziela angielskiego.
Zmiksuj cebulę z musztardą i łyżką oleju oraz wymieszaj z pieprze, proszkiem z czarnego czosnku, papryką i majerankiem. Przygotowaną pastą nasmaruj mięso, zawiń w folię i odstaw na kilka godzin do lodówki. Mięso pokój w 1,5 cm plastry, każdy z nich posyp solą i obtocz w mące. Następnie Plastry schabu przesmaż i przełóż do garnka. Mięso zalej wodą (tyle aby mięso było przykryte). Do garnka dodaj listki laurowe, kuleczki ziela angielskiego oraz wsyp o. pół łyżeczki soli i pieprzu. Całość duś ok. 1,5 godz. – aż mięso będzie miękkie. Śmietankę zahartuj mieszając ją z wywarem i wlej do garnka. Dopraw mieloną gałką muszkatołową i mielonym zielem angielskim. Jeśli chcesz możesz dodać więcej śmietanki. Sos dopraw do smaku i przez chwilę gotuj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. I gotowe 🙂
Liście laurowe i proszek z czarnego czosnku kupiony od Czarny Czosnek BIO. Z hasłem kasia10 masz 10% zniżki na wszystkie produkty w sklepie www.czarny-czosnek.pl