Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.
Ziemniaki: ok. 400 g ziemniaków, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, sól i pieprz.
Łosoś w marynacie: 4 fileta łososia bez skóry, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, pół łyżeczki soli i pieprzu, 2 łyżki oliwy lub oleju.
Sos paprykowo-pomidorowy: 1 por 1 duże cebula, 2 papryki czerwone, 2 papryki zielone, puszka pomidorów krojonych 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli i pieprzu, pół łyżeczki papryki słodkiej.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odstaw do przestudzenia, obierz i pokrój w centymetrowe plasterki lub łódeczki. Ułóż je na bardzo mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i usmaż. Podsmażone z jednej strony ziemniaki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dopraw je przeciśniętym przez praskę czosnkiem , polej oliwą i posyp solą i pieprzem. Przemieszaj całość i piecz kilka min w temp. 180°C.
W misce wymieszaj natkę z solą, pieprzem, proszkiem z czarnego czosnku oraz olejem. Włóż obtocz w marynacie – ostaw na kilka minut. Łososia upiecz, ugotuj na parze lub usmaż.
Na gorącej patelni usmaż pokrojony por z cebulką. Dodaj papryki czerwone i zielone pokrojone w grubą kostkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość duś kilka minut – aż papryki będą miękkie. Dodaj pomidory z puszki. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Gotuj na małym ogniu kilka minut.
Upieczonego łososia podawaj z sosem pomidorowo-paprykowym z pieczonymi ziemniaczkami.