Dynia piżmowa faszerowana kaszą gryczaną i serem
Ile rodzajów, smaków i kształtów dyń, tyle różnorodnych potraw można z nich wyczarować. Dzisiejsza propozycja wegetariańska kolacja z pieczonej dyni piżmowej nadzianej pikantno-słodkim farszem. To danie syci, krzepi i rozgrzewa. I do tego ten elegancki, gruszkowaty kształt – kwintesencja jesieni na talerzu
Składniki: 1 dynia piżmowa, 1 opakowanie sera typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z mango i chili Apetyczne Inspiracje 2 łyżki orzechów laskowych, 6 suszonych moreli, po pół łyżeczki soli i pieprzu, 100 g kaszy gryczanej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Umieść Dynię przekrojoną na pół na blaszce, polej ją odrobiną oleju z zalewy od sera feta, posyp solą. Piecz przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Morele pokrój w kostkę.
Miąższ upieczonej dyni wydrąż łyżką, zostawiając warstwę przy skórce tak, aby dynia nie straciła kształtu. Miąższ dyniowy pokrój w kostkę i wymieszaj go z ugotowaną kaszą, orzechami, kostaki serem i natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewaj dynię. Włóż ją do piekarnika przez około 10 minut, aż wypełnienie zostanie rozgrzane.
Wskazówki: kaszę gryczaną można wymienić na komosę ryżowe lub kaszę jaglaną. Morele można zastąpić suszoną żurawiną lub rodzynkami, orzechy laskowe orzechami włoskimi.
[materiał reklamowy] #AptinaGotowaDoDania #ZacznijTworzycZApetina