Nic nie przebije miski pysznej zupy. Dziś ma dla Was przepis na całkiem inna zupę. To zupa z papryki konserwowej. Jest pyszna na każdą porę roku. Tą zupę można zjeść na lunch, podwieczorek i kolację.
Składniki: 200 g papryki konserwowej, 6 pieczarek, 100 g szynki wędzonej lub innej wędliny, 4 szkl. rosołu lub wody, pół szkl. śmietany 18%, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz do smaku, szczypta gałki muszkatołowej, natka pietruszki lub koperek.
Pieczarki umyj, pokrój w półplasterki, posyp 1 łyżką mąki i zrumień na patelni. Paprykę odsącz z zalewy i zmiksuj. Do garnka wlej rosół oraz zmiksowaną paprykę, dodaj usmażone pieczarki i pokrojoną w plasterki szynkę. Gotuj niecałe 10 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pozostałą mąkę wymieszaj z 2 łyżkami wody i wlej do zupy. Śmietankę zahartuj i dodaj do zupy. Wymieszaj i Dopraw do smaku. Podawaj posypaną natką pietruszki lub koperkiem oraz pieczywem.