Z lekką nutą pikanterii…
Rzeżucha, choć mała i niepozorna to jej listki kryją mnóstwo wyraźnego smaku i jeszcze więcej witamin. Dziś przygotowałam pyszną warzywną zupę z kalarepy z dodatkiem rzeżuchy.
Składniki: 1 kalarepka (ok. 400 g), 2 średnie ziemniaki (ok. 100 g), 1 korzeń pietruszki, 1 cebula, mały kawałek selera, 2 garście rzeżuchy, 1 l. wody lub rosołu, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku; po podania grzanki, oliwa.
Ziemniaki, kalarepkę, pietruszkę, seler i cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku roztop masło i usmaż warzywa, doprawiając je solą i pieprzem. Wlej wodę lub rosół i gotuj, ąż warzywa będą miękkie. Dodaj większą połowę rzeżuchy i zupę zblenduj. Dopraw do smaku. Można też dodać łyżkę śmietanki. Zupę podaj z grzankami i rzeżuchą. Ja dodatkowo polałam zupę olejem z pestek dyni.