Bogaty sos pomidorowo-mascarpone z kawałkami kurczaka. Świetny z ryżem, pyszny z makaronem.To super pomysł na obiad w środku tygodnia 🙂
Składniki: 2 piersi kurczaka (ok. 450 g) lub polędwiczki z kurczaka lub piersi z indyka, 1 małe opakowanie mascarpone, 2 puszki pomidorów, 3/4 słoiczka suszonych pomidorów, 1 cebula, sól, pieprz, pół łyżeczki papryki ostrej, szczypta oregano, ryż.
Mięso pokroić w paseczki, posypać solą i pieprzem. Cebulę i suszone pomidory pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej ze słoika z pomidorami. Wrzucić cebulę i podsmażyć, dodać kurczaka i usmażyć. Dodać pomidory z puszki, suszone pomidory, mascarpone i paprykę ostrą. Wszystko wymieszać i smażyć ok. 10 min. Posmakuj czy sos jest odpowiednio słony i ostry. Po tym czasie wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 30 min w temp. 180 stopni. Podawaj z ugotowanym ryżem i oregano.