Składniki: 2 duże jabłka, 120 g mąki orkiszowej, 20 g mąki kokosowej, 2 łyżki otrębów żytnich, 2 szczypty proszku do pieczenia, 220-280 szkl. mleka, olej do smażenia, cukier puder do posypania, orzechy lub migdały do podania.
Jeśli nie masz mąki kokosowej to możesz ją pominąć. Dodałam ją ze względu na to, że ma niski indeks glikemiczny, zawiera białko, jest delikatna i słodka wa w smaku.
Jabłka umyj, pokrój na pół centymetrowe plastry i wytnij gniazda nasienne. Wymieszaj pozostałe składniki na gęste ciasto naleśnikowe. Ilość mleka zależy od tego jakie będzie ciasto po wymieszaniu wszystkich składników. Ciasto powinno być gęstsze niż to na naleśniki. Krążki jabłka namocz w cieście i smaż na rozgrzanym oleju. Podawaj z orzechami lub migdałami i/lub posyp cukrem pudrem.
U mnie są orzechy i herbata z pokrzywy.
Mąka orkiszowa, mąka kokosowa, orzechy i herbata z pokrzywy od Radix-Bis.