Mój pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso duszone w białym winie, gotowane warzywa i kasza z odrobiną zieleniny dla świeżości. Nie ma nic lepszego niż pyszny posiłek środku tygodnia 🙂
Składniki: 4 udka (ja użyłam bez skóry i kości), 100 g kaszy bulgur, 4 marchewki, 1 korzeń pietruszki, pół bulwy selera, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kilka gałązek tymianku, 1 szklanka białego półwytrawnego wina, natka pietruszki.
Mięso oprósz solą i pierzem i podsmaż. Wlej do niego wino, wrzuć gałązki tymianku, przykryj i duś na małym ogniu, aż wino odparuje. Warzywa obierz i pokrój, wrzuć do garna, zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz, ugotuj. Kaszę połóż na sitko i ugotuj na parze – połóż sitko na garnek z warzywami i przykryj. Ugotowaną kaszę wymieszaj z posiekaną natką pietruszki oraz ugotowanymi warzywami. Wyłóż na półmisek wraz z udkami. Całość można polać rosołkiem z gotowanych warzyw.