Kwelka Gotuje
  • Lookbook
  • O mnie
  • Portfolio
  • Sample Page
  • Współpraca
  • Facebook
  • Email
  • O mnie
  • Facebook
  • Email
Kwelka Gotuje
  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania śniadaniowe i przekąski
      • Burgery
      • Chipsy
      • Jajecznice
      • Jajka
      • Kanapki
      • Kasza jaglana
      • Naleśniki
      • Omlety
      • Owsianki
    • Dania obiadowe
      • Kasze
      • Ryby
      • Makarony
      • Gulasz
      • Curry
      • Drób
      • Pizza
      • Potrawki
      • Schab
      • Placki
      • Steki
      • Zapiekanki
      • Sznycle
      • Zupy
    • Napoje
      • Soki
      • Koktaile
      • Inne
    • Desery
    • Sałatki i surówki
    • Wypieki
      • Babki
      • Chleby
      • Ciastka
      • Ciasta
      • Tarty
    • Inne
      • Dodatki
      • Pasty
      • Pasztety
      • Wegańskie i wegetariańskie
  • O mnie
  • Portfolio
  • Współpraca
Dania obiadowe ~ Insulinooporność ~ Wegańskie i wegetariańskie

Wegańska lazania

5 października 2021
Wegańska lazania
fb-share-icon
Tweet


Lazania w wersji wegańskiej. Średnio przepadam za tradycyjną lazanią. Jednak miałam ochotę na danie w podobnym stylu. Makaron Zastąpiłam selerem i batatem. Mięso – sosem pomidorowym z soczewicą oraz pieczarkami. Nie dodałam sera, jednak jeśli skusisz się z zrobienie tej wersji lazanii, to można między warstwami i na wierz posypać ser.

Seler wart jest poświęcenia odrobiny czasu. Jest pyszny, ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Dziś jako makaron, można zrobić z niego pyszne surówki, zupę, chipsy. Pieczony i podany z ulubionym sosem jest wyśmienity 🙂

Zastąpienie makaronu lasagne cienko pokrojonym selerem czy innym warzywem korzeniowym to świetna sztuczka, której niestety nie wymyśliłam 😉 Istnieje wiele przepisów, np w wersji z podwójnym kremem Gordona Ramseya czy Sarah Britton z dynią piżmową. Nie wiem czy to danie tak naprawdę można nazwać lazanią, czy bardziej warzywną zapiekanką. Ze względu na warstwy warzyw i sosu, podanie jak warstwy makaronu i mięsa, myślę, że lazania też tu pasuje 🙂 Niezależnie od nazwy, danie jest bardzo smaczne i idealne na chłodniejsze dni.

Sos Pomidorowy z soczewicą: 1 łyżka oleju kokosowego, masła lub oliwy z oliwek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów, 1 szklanka soczewicy, pół szkl. wody, sól morska i pieprz do smaku, pół łyżeczki czarnego czosnku w proszku, pół łyżeczki suszonych pomidorów z ziołami w proszku.

Warstwa do przełożenia: 1 mały korzeń selera, 1 batat, 1 łyżka oleju kokosowego, masła lub oliwy z oliwek,  200 g pieczarek, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku, ok. 20 pomidorków koktajlowych, szczypta kiełków quinoa.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i smaż przez kilka minut. Dodaj resztę składników i wymieszaj, aby się połączyć. Przykryj pokrywką i gotuj przez około 30 minut, aż soczewica zmięknie, a sos będzie dość gęsty.

Przygotowanie makaronu z selera i batata: dobrze oczyść selera i batata. Pokrój korzenie na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Pokrój go w bardzo cienkie plastry ok. 3 mm.

Przygotowanie grzybów: pieczarki umyj i pokrój w plastry. Rozgrzej olej i usmaż pieczarki doprawiając solą, pieprzem i majerankiem.

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oleje najpierw połóż  plastry selera. Rozłóż połowę sosu pomidorowego z soczewicą. Następnie połóż plastry batata, potem pieczarki i znów warstwę selera. Na koniec nałóż resztę  sosu pomidorowego i ułóż pokrojone pomidory na wierzchu, aby przykryć sos pomidorowy. Wstawić naczynie do piekarnika i piec przez 45-50 minut.

Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.

Soczewica, pieprz, sól, suszone pomidory i kiełki quinoa od Radix-Bis.

Talerzyk autorstwa Inżynier Sowa.

Na postawie przepisu z blogu Green Kitchen

fb-share-icon
Tweet


batatczarny czosnekfitinsulinoopornośćlasanialazania bez makaronumakaron z seleraselersoczewicasos pomidorowysos z soczewicywegańska lazaniawegańskie

Related Posts

Makaron z cukinią i groszkiem

Makaron z cukinią i groszkiem

Składniki: 1 mała cukinia, garść mrożonego groszku, 1 mała cebula, ok. 200 g pieczarek, ok. 70 g makaronu 0 u mnie żytni od Nudle Śląskie, pół łyżeczki ziół prowansalskich (lub innych ulubionych), sól i pieprz do smaku. Makaron ugotuj i odcedź. Cebulę i cukinię pokrój […]

Warzywna zupa z patisonem i fasolką

Warzywna zupa z patisonem i fasolką

W tym roku dostałam dwa krzaczki patisona. To warzywo pierwszy raz zagościło u mnie w ogórku i już wiem, że co roku będę go uprawiać. Patisony są delikatne w smaku, podobne do cukinii. A dziś przepis na warzywną zupę z patisonem w roli głównej. Po przepis zapraszam na bloga.

Curry z tofu, makaronem kokosowym, brokułem i cukinią

Curry z tofu, makaronem kokosowym, brokułem i cukinią

Składniki: 1 opakowanie tofu, 1 mały brokuł, 1 mała cukinia, 120 ml mleka kokosowego, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka zielonej pasty curry, 2 ząbki czosnku, biała część pora, 1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, sól  g makaronu – u mnie kokosowy od […]


Pieczone klopsiki z warzywnym sosem
Płatki kokosowe w kakao

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze

  • Gulasz wołowy duszony w piwie
    In Gulasz
    1 lipca 2025
  • Ciastka z kawałkami czekolady
    In Ciastka
    25 czerwca 2025
  • Pity do Grilla
    In Chleby
    19 czerwca 2025
  • Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką
    In Ciasta
    19 czerwca 2025
  • Miodowe magdalenki z pistacjami
    In Ciastka
    17 czerwca 2025

Archiwa

  • lipiec 2025 (1)
  • czerwiec 2025 (11)
  • maj 2025 (8)
  • kwiecień 2025 (15)
  • marzec 2025 (7)
  • luty 2025 (8)
  • styczeń 2025 (14)
  • grudzień 2024 (10)
  • listopad 2024 (18)
  • październik 2024 (18)
  • wrzesień 2024 (7)
  • sierpień 2024 (11)
  • lipiec 2024 (9)
  • czerwiec 2024 (9)
  • maj 2024 (11)
  • kwiecień 2024 (14)
  • marzec 2024 (14)
  • luty 2024 (10)
  • styczeń 2024 (14)
  • grudzień 2023 (10)
  • listopad 2023 (15)
  • październik 2023 (8)
  • wrzesień 2023 (15)
  • sierpień 2023 (10)
  • lipiec 2023 (8)
  • czerwiec 2023 (8)
  • maj 2023 (10)
  • kwiecień 2023 (12)
  • marzec 2023 (11)
  • luty 2023 (18)
  • styczeń 2023 (18)
  • grudzień 2022 (10)
  • listopad 2022 (18)
  • październik 2022 (18)
  • wrzesień 2022 (17)
  • sierpień 2022 (17)
  • lipiec 2022 (15)
  • czerwiec 2022 (18)
  • maj 2022 (20)
  • kwiecień 2022 (19)
  • marzec 2022 (23)
  • luty 2022 (15)
  • styczeń 2022 (18)
  • grudzień 2021 (16)
  • listopad 2021 (20)
  • październik 2021 (18)
  • wrzesień 2021 (23)
  • sierpień 2021 (24)
  • lipiec 2021 (19)
  • czerwiec 2021 (21)
  • maj 2021 (22)
  • kwiecień 2021 (21)
  • marzec 2021 (27)
  • luty 2021 (21)
  • styczeń 2021 (23)
  • grudzień 2020 (24)
  • listopad 2020 (23)
  • październik 2020 (24)
  • wrzesień 2020 (22)
  • sierpień 2020 (25)
  • lipiec 2020 (28)
  • czerwiec 2020 (24)
  • maj 2020 (24)
  • kwiecień 2020 (26)
  • marzec 2020 (20)
  • luty 2020 (27)
  • styczeń 2020 (28)
  • grudzień 2019 (26)
  • listopad 2019 (24)
  • październik 2019 (29)
  • wrzesień 2019 (27)
  • sierpień 2019 (46)
  • lipiec 2019 (64)
  • czerwiec 2019 (56)
  • maj 2019 (31)
  • kwiecień 2019 (29)
  • marzec 2019 (26)
  • luty 2019 (25)
  • styczeń 2019 (30)
  • grudzień 2018 (31)
  • listopad 2018 (30)
  • październik 2018 (31)
  • wrzesień 2018 (30)
  • sierpień 2018 (30)
  • lipiec 2018 (27)
  • czerwiec 2018 (28)
  • maj 2018 (34)
  • kwiecień 2018 (41)
  • marzec 2018 (38)
  • luty 2018 (39)
  • styczeń 2018 (31)
  • grudzień 2017 (20)
  • listopad 2017 (33)
  • październik 2017 (29)
  • wrzesień 2017 (27)
  • sierpień 2017 (42)
  • lipiec 2017 (41)
  • czerwiec 2017 (53)
  • maj 2017 (64)
  • kwiecień 2017 (59)
  • marzec 2017 (74)
  • luty 2017 (61)
  • styczeń 2017 (76)
  • grudzień 2016 (102)
  • listopad 2016 (97)
  • październik 2016 (126)
  • wrzesień 2016 (89)
  • sierpień 2016 (70)
  • styczeń 2016 (1)
Copyright © 2019 by Kwelka
Ta strona korzysta z plików cookie do optymalizacji dostarczanej treści, jeśli sobie tego nie życzysz możesz wyłączyć je tutajAkceptuj
Pliki cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.