Mój zimowy comfort food. Długo gotowane żeberka z passacie pomidorowej podane z makaronem.
Składniki: 600 g żeberek trójkąty, 2-3 cebule, butelka passaty pomidorowej, sól, pieprz, olej, 20 ml czerwonego wina; makaron.
Rozgrzej olej w rondelku z ciężkim dnem na średnim ogniu. Dodaj szalotkę i smaż, aż się zarumieni. Partiami usmaż żebrka . Dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty lub do odparowania alkoholu. Dodaj passatę i ewentualnie wodę – tak żeby mięso była zakryte. Dopraw do smaku, pamiętając, że w miarę jak sos wolno gotuje się, smak będzie się nasilał, dlatego nie należy go przesadzać. Przykryj, zmniejsz ogień do małego i gotuj, mieszając od czasu do czasu przez 4-6 godzin. Wiesz, że sos jest gotowy, gdy mięso się rozpada, sos ma ciemnoczerwony kolor i pozostawia nalot na boku naczynia. Zdejmij z ognia, odstaw do ostygnięcia, a następnie przykryj i wstaw do lodówki na noc, aby smaki się wymieszały i ustabilizowały. Wyjmij kości i rozdrobnij mięso. Podawaj z ugotowanym makaronem lub kopytkami.
Wygląda kusząco