Spód: 300 g ciastek, 80 g masła
Masa serowa: 350 g pieczonej dyni, 1 kg twarogu z wiaderka, 250 mascarpone, drobno starta skórka z 1 pomarańczy, 200 g cukru, 1 cukier wanilinowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi),1 budyń wanilinowy, 3 jajka.
Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm.
Upieczoną dynię dokładnie zmiksuj blenderem. Dodaj drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Jajka wymieszaj z cukrem. Cały czas mieszając dodawaj twaróg i mascarpone. Następnie wsyp budyń, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy. Na koniec dodaj puree z dyni i wymieszaj. Masę serową wylej na spód z ciasteczek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 60 minut. Potem zmniejsz temp. do 150 stopni i piecz jeszcze 30 min. Sernik studź w lekko uchylonym piekarniku.
Polewa czekoladowa: czekoladę połamać na kosteczki, roztopić, wymieszać ze stopniowo dodawanym jogurtem. Polać lub zrobić wzorki na serniku.
Przepis z Kwestii Smaku.