Klasyka letnich zup to botwinka, chłodnik na jogurcie z koperkiem i gazpacho. Chłodniki to świetny lekki i orzeźwiający obiad. Sprawdzają się zwłaszcza na upalne dni lub gdy czekamy na popołudniowego grilla.
Składniki: 4 ogórki małosolne, pół pęczka rzodkiewek, 1 szkl. jogurtu naturalnego, 1 szklanka maślanki lub kefiru, ok. 1/4 szkl. wody z ogórków małosolnych, 2 kromki chleba razowego namoczonego w mleku lub wodzie, sól, pieprz, 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, szczypiorek.
3 ogórki i prawie wszystkie rzodkiewki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. 1 ogórka i resztę rzodkiewek pokrój w plasterki. Chleb zmiksuj z maślanką, jogurtem i wodą ogórkową. Dodaj starte warzywa, wsyp przyprawy i wymieszaj. Ziemniaki obierz i rozdziel palcami na kawałki. Do miski wlej chłodnik, podawaj z ziemniakami oraz plasterkami warzyw, posyp szczypiorkiem.
Chłodnik można podać z podsmażonym boczkiem lub śledziami.