Dzień doberek!😀 tydzień zaczynami na słodki. Dziś przepis na białe norymbergskie pierniki – przepis z 1901 roku.
Choinkę pomagały robić mi dzieci i teraz zauważyłam, że nie trzyma pionu 🙃
Składniki: 8 jajek, po pół kilo cukru, mąki, mielonych migdałów od Radix-Bis; 66 g skórki pomarańczowej, 66 g skórki cytrynowej, 1 łyżka przyprawy do piernika
Jajka ucierać z cukrem przez godzinę. Po tym czasie wmieszać mąkę, migdały, skórki i przyprawę do piernika. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość talara. Piec w temp. 170 stopni przez ok. 8-10 min.
Część pierniczków upiekłam na obłoczkach pszenno – owsiane o smaku kakaowym z fruktozą od Radix-Bis.
Ja nie miałam aż tylu migdałów w domu więc, u mnie zamiast 500 g mielonych migdałów było 350 g migdałów i 150 g mielonych orzechów od Radix-Bis.
Dzień doberek!😀 tydzień zaczynami na słodki. Dziś przepis na białe
