To pyszny i prosty przepis na wegański pasztet. Pasztet jest miękki, ale nie rozpada się po przekrojeniu. Można go przechowywać do tygodnia w lodówce.
Składniki: 1/3 szkl. kaszy jaglanej, 100 g czerwonej soczewicy, 1 średnia cukinia, 1 marchewka, 1 mała cebula, 8 szk. suszonych pomidorów, 1/3 szkl. przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka siemienia lnianego, po ok. pół łyżeczki: curry, papryki słodkiej, oregano, pieprzu, soli.
Kaszę i soczewicę ugotuj i odcedź. Oczyszczoną marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce jarzynowej. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzanej olej i przesmaż cebulę. Dodaj do niej czosnek, marchewkę i cukinię oraz wsyp przyprawy. Duś ok. 10 min. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, kaszę i soczewicę. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Wsyp siemię lniane i przełóż do blaszki (keksówki). Piecz ok. 30 min w temp. 180 stopni.