Dynia rządzi w tym tygodniu! W rzucam dynię do prawie każdego przepisu. W tym roku postanowiłam odświeżyć kilka moich przepisów. Jednym z nich jest ten dyniowy dal. To jednogarnkowe danie z kilkoma składnikami. Czerwona lub żółta soczewica z aromatycznymi przyprawami w połączeniu z pyszną dynią daje to wspaniałe danie.
Składniki: 300 g czerwonej lub żółtej soczewicy, 1800 ml wody, 600 g puree z dyni, 2 liście laurowe,2 ziarenka ziela angielskie, sól, pieprz, papryka ostra, 2 starte ząbki czosnku, duża szczypta czarnego czosnku, pół pokrojonej cebuli, łyżeczka kurkumy, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka curry, puszka pomidorów.
W garnku roztapiamy łyżkę oleju kokosowego, wsypujemy przyprawy, po minucie dodajemy cebulę, czosnek i soczewicę; smażymy 3 min. Wlewany wodę i gotujemy ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy puree z dyni i pomidory, Gotujemy jeszcze 5 min. Doprawiamy do smaku.
Proszek czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO. Żółta soczewica, sól, pieprz od Radix-Bis.