Wędzony pstrąg jest tak smaczny, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Ale…ma dla Was bardzo fajny pomysł na ta rybkę 😉 Danie robi się bardzo szybko więc idealnie nadaje się dla zabieganych na przyjemny obiad w tygodniu jak i kolację wigilijną 😉 Jeśli filety z pstrąga zostały połamane w czasie oczyszczania z ości i skóry, nie ma co się przejmować. Wystarczy na półmisku ułożyć w kształt ryby i polać sosem.
Składniki na sos: 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, , mały pomidor sparzony i pokrojony w kostkę, pół szklanki mleka, pół szklanki śmietanki słodkiej 30%, łyżeczka czubata mąki orkiszowej lub pszennej, 2 łyżeczki drobno posiekanej cebuli (białej lub czerwonej), drobno posiekany ogórek kiszony, odrobina soli i pieprzu, koperek.
Wędzonego pstrąga obierz ze skóry i pozbaw ości. Zrobić to delikatnie, żeby uzyskać dwa czyste filety. Każdy filet ułóż na talerzu stroną wewnętrzną do góry.
Wymieszaj w rondelku mleko ze śmietanką, koncentratem pomidorowym i mąką. Dopraw szczyptą soli pieprzu i zagotuj. Gotuj kilka minut na lekkim ogniu. Kiedy sos zacznie gęstnieć, polej nim filety z wędzonego pstrąga. Posyp drobno posiekaną cebulą oraz kiszonym ogórkiem oraz koperkiem.

Źródło: https://szwaderki.pl/









