Składniki: 2 pęczki szparagów, 2 cukinie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 Łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka serka mascarpone, przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka jarzynki bez soli, ok. 2 l wody lub bulionu.
Szparagi umyj i odetnij twarde końcówki. Cukinie umyj i pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę obierz i pokrój. Do garna wrzuć warzywa i wlej wodę – tyle oby przykryła warzywa. Wrzuć przyprawy i gotuj do miękkości warzyw – ok. 10 min. Zupę zblenduj. Dodaj do niej mascarpone oraz natkę pietruszki. Wymieszaj. Zupę dopraw do smaku. Ja podałam ją z lekko czosnkowymi grzankami.
Grzanki: na patelni rozpuść łyżkę masła i połóż kawałki chleba lub bagietki. Smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe grzanki posmaruj czosnkiem przepołowionym na pół.
Jarzyna, sól i pieprz ziołowy od Radix-Bis.