Pyszna wiosenna sałatka z porem w roli głównej. Sprawdzi się na każdą okazję, na lunch do pracy, kolację, spotkanie z przyjaciółmi oraz na święta. Ja przygotowałam ją z dressingiem na bazie octu balsamicznego, ale można również podać z jogurtem lub majonezem.
Składniki: 2 średnie pory (biała i jasnozielona część), 1 puszka kukurydzy, 1 papryka, ok. 150 g szynki, kilka suszonych pomidorów z oleju, 4 łyżki balsamico, 1 łyżeczka musztardy,2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, sól i pieprz do smaku.
W miseczce wymieszaj ocet balsamiczny z olejem, musztardą solą i pieprzem. Można dodać odrobinę cukru. Pory umyj i pokrój i pokrój w cienkie półplasterki. Paprykę i szynkę pokrój w paski, pomidory w kostkę. Wymieszaj wszystkie warzywa. Sałatkę polej przygotowanym dressingiem.