Pożywna zupa grzybowa z dodatkiem papryki i wędzonego boczku. |
Tej zimy w Gdańsku było niewiele typowych zimowy dnia. Ostatnio wieczory i poranki były dość chłodne, więc to dobry powód, aby przygotować pyszną zupkę 🙂
Składniki: 1 cebula, 100 g wędzonego boczku, 1 czerwona papryka, 250-300 g grzybów leśnych (można użyć pieczarek), 6 szklanek bulionu lub wody, 400 g ziemniaków, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek), 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku.
Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pokrojoną w paski papryki i chwilę smażyć. Do jarzyn dodaj pokrojone grzyby, posyp solą i pieprzem i i duś do miękkości. W razie potrzeby dolej odrobinę bulionu lub wody. Gdy grzyby będą miękkie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i wlej bulion lub wodę. Dopraw do smaku i gotuj do miękkości ziemniaków. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki lub tymiankiem. Jeśli użyjesz wodę to dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka liści laurowych.
Źródło: książka „Zupy” Małgorzaty Caprari.