To ciasto przygotowałam dla moich rodziców z okazji dnia babci i dziadka. Odwrócone ciasto z owocami, czyli owoce (tu pomarańcze) układa się na dnie foremki a następnie zalewa ciastem. Po upieczeniu plasterki ładnie się prezentują na cieście.
Przygotowanie pomarańczy: 3 pomarańcze, 150 g cukru, 100 ml wody. Wodę zagotuj z cukrem. Pomarańcze pokrój z grube plasterki. Gdy cukier się rozpuści włóż plasterki pomarańczy i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min.
Ciasto: 180 ml kefiru lub maślanki, 3 jajka, 110 g roztopionego masła, 220 g mąki pszennej, 160 g cukru, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, skórka starka z jednej pomarańczy lub2 łyżeczki pomarańczy kandyzowanej.
Jajka utrzyj z cukrem, a następnie dodaj masło i maślankę. Wymieszaj. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na spód foremki wielkości 23-26 cm ułóż plasterki pomarańczy. Ostrożnie wlej ciasto. Piecz 40 min w temp. 160 stopni – do suchego patyczka. Z ciasta odetnij górkę – wyrośnięty środek – nie będzie potrzebny. Syropem – wodę z gotowania pomarańczy, nasącz ciasto, zostawiając 2 łyżki. Wystudzane ciasto przełóż na paterę spodem do góry. Pozostałym syropem polej ciasto, aby było błyszczące.
Przepis z magazynu Moje Gotowanie.