Niektóre ciasta robimy tylko na święta. Tak niecierpliwie oczekiwane pierniki, pierniczki, makowce przygotowywane są w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Takim obowiązkowym ciachem jest makowiec. Co roku robię inny, ale warunki są dwa: musi być wilgotny i pachnieć pomarańczami lub mandarynkami. Dziś mam dla Was przepisy na pięć różnych i przepysznych makowców.
Makowiec japoński
Składniki na ciasto: 6 jajek, 150 margaryny, 200 g maku, 6 łyżek kaszy manny – ja użyłam bezglutenowej kaszki kukurydzianej, 400 g jabłek startych na grubych oczkach, 250 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bakalie: rodzinki, orzechy, skórka kandyzowana.
POLEWA: 1 łyżka wódki, po 2 łyżki gorącej wody, masła, kakao, cukru pudru.
Margarynę roztopić, dodać cukier, jabłka, kaszkę i bakalie. Wymieszać, dodać jajka oraz mak, dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki- duża okrągłą blacha lub duża keksówka. Piec 40 min w temp. 200 stopni.
POLEWA: Po kolei podgrzewać masło, wodę, kakao, cukier puder i wódkę aż do rozpuszczenia i połączenia składników, nie wolno zagotować polewy. Gorącą polewą polać upieczone i wystudzone ciasto.
Mandarynkowy makowiec
Składniki: 260 g mąki, 260 g cukru, 60 g maku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, szczypta soli, 3 jajka, 1 mandarynka, 110 ml oleju, olejek pomarańczowy.
Z mandarynki zetrzeć skórkę. W misce utrzeć jajka z cukrem i olejem. Dodać jogurt naturalny, sok z mandarynki lub kilka kropli olejku pomarańczowego. Wsypać mak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50-55 min a temp. 180 stopni.
Gotowe ciasto polać lukrem – cukier puder wymieszany z sokiem z mandarynki. Na wierzch posypać skórkę z mandarynki.
Jabłkowy makowiec z orzechową kruszonką
Składniki: KRUSZONKA: 200 g mąki tortowej 200 g mąki orzechowej, łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g masła, 100 g cukru, 2 żółtka, masło i bułka tarta do formy.
Masa Makowa: 2 żółtka, 30 g cukru, 120 g stopionego masła, puszka masy makowej, 4 łyżki mąki tortowej, 4 łyżki kaszki kukurydzianej, łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g rodzynek, 450 g jabłek, 4 białka.
Mąki i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy masło i cukier, łączymy palcami tworząc grudki, dodajemy żółtka i zagniatamy kruszonkę. 3/4 ciasta rozsypujemy na natłuszczoną blachę, Pieczemy 11 min w temp. 180 stopni.
Masa: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopione masło, mieszamy. Stopniowo dodajemy masę makową, mąkę i kaszkę kukurydzianą. Rodzynki mieszamy ze startymi na grubych oczkach jabłkami i dodajemy do masy makowej. Na koniec dodajemy ubite białka. Masę wykładamy na podpieczony spód, posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Makowiec na kruchym spodzie
Składniki: puszka maku, 2 jabłka obrane i starte na tarce o grubych oczkach, 5 jajek, 110 g masła lub margaryny, 3 łyżki bułki tartej, sok i skórka z 1 mandarynki.
Spód: 225 g mąki, 75 g masła lub margaryny, 60 g cukru, 1 jajko, łyżeczka proszku do pieczenia.
Glazura: 85 ml soku z mandaryni, 250 g cukru pudru – wymieszać do uzyskania gładkiego lukru.
Spód: wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Wyłożoną papierem do pieczenia formę (25×35 cm) wyłożyć ciastem.
Mak utrzeć z masłem i żółtkami. Dodać starte jabłka, sok i skórkę z mandarynki i bułkę tartą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową. Całość wykładamy na przygotowany spód i pieczemy 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Na wystudzone ciasto polewamy glazurę.
Makowiec na proszkowym cieście z przepisu mojej siostry
Składniki: 2,5 szkl. mąki, 5 jajek, 1 szkl. cukru, proszek do pieczenia, 1 kostka margaryny, 1300 g. masy makowej
Z jajek, margaryny, mąki i proszku do pieczenia wyrobić ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na blachę, na nie rozsmarować masę makową. Na koniec wyłożyć resztę ciasta. Piec 180 stopni przez 40-45 min. Po wystudzeniu ciasto polać lukrem.
Mak, Kaszka kukurydziana od Radix-Bis.