Warzywna zupa – gęsta i pożywna. Minestrone po polsku 😉 Tym razem w garnku wylądowała kapusta, tofu, por, ziemniaki, kukurydza, seler naciowy i cukinia.
Składniki: oliwa, 1 duży por (biała część), 1 średnia cukinia (ok. 400 g), 2 ziemniaki (ok 250 g), ok. 300 g świeżej kapusty, 4 łodygi selera naciowego, 180 g tofu lub 200 g ugotowanej ciecierzycy, 3 łyżki kukurydzy (ja tyle dałam bo zostało mi po zrobieniu pizzy), 1,5 l bulionu warzywnego, duża szczypta czarnego czosnku w proszku (opcjonalnie), pół łyżeczki zielonej czubricy, sól i pieprz, koperek.
Cebulę drobno posiekaj. Por pokrój w półksiężyce. Łodygi selera, ziemniaki i cukinię pokrój w kostkę. Kapustę posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i por i podsmaż. Następnie dodaj seler i ziemniaki. Smaż ok. 5 min. Wrzuć cukinię i kapustę. Gdy kapusta zmięknie, wlej bulion i wsyp proszek z czarnego czosnku i czubricę. Przykryj garnek, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez około 25 minut. Dodaj pokrojone tofu lub ciecierzycę i kukurydzę. Dopraw solą i pieprzem. Posyp koperkiem.
Całość to ok.: 1600 kalorii; białko: 47g; tłuszcz: 76g; węglowodany: 157g; błonnik pokarmowy: 33,2g
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO. Pieprz ziołowy, sól, czubrica od Radix-Bis.