Pomysł na podwieczorek lub surówkę do obiadku – sałatka z pieczarkami i groszkiem na ciepło. Na zimno też smakuje wyśmienicie 🙂
Składniki: 250 g pieczarek, 110 g mrożonego groszku, 2 łyżki wegańskiego kremu kokosowego lub chudej śmietanki, sól, pieprz, natka pietruszki, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.
Pieczarki cienko kroimy i podsmażamy, doprawiając solą i pieprzem. Groszek gotujemy w osolonej wodzie. Śmietankę mieszamy z proszkiem z czarnego czosnku i natką pietruszki. W misce mieszamy groszek, pieczarki i doprawiony krem kokosowy.
Zamiast mrożonego groszku można użyć groszku cukrowego – odcinamy końcówki, wrzucamy na chwilę do wrzątki, hartujemy w zimnej wodzie i każdy strąk kroimy na 3 części.
Porcje: 2; kcal 291, tłuszcz 24 g.