Porowa Frittata na mące z ciecierzycy jest pyszna, bardzo sycąca (ze względu na bogatą w białko mąkę z ciecierzycy), rozgrzewająca i pożywna. To praktycznie samodzielny posiłek, choć bez problemu można go podać z dodatkiem gotowanego na parze warzyw.
Składniki: 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy, 1 średni por, 1 szklanka mąki z ciecierzycy,pół łyżki posiekanego rozmarynu, pół łyżeczki papryki ostre, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki zielonej czubricy (opcjonalnie) pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, pół łyżeczki pieprzu czarnego, pół łyżeczka soli, 1 szklanka wody.
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Pora pokrój w półplasterki i odłóż kilka pokrojonych krążków do dekoracji. Na rozgrzanym oleju lub oliwie podsmaż pora przez 10-15 minut, często mieszając, aż będzie miękki. W dużej misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, rozmaryn, paprykę, kurkumę, czarny czosnek w proszku, czubricę, pieprz i sól. Wlej wodę i wymieszaj, aż nie będzie już grudek mąki. Masę wlej na patelnie, przemieszaj. Na wierz połóż odłożone krążki pora. Piecz w piekarniku przez ok. 30 minut, aż frittata będzie twarda i złocista, a ozdobne pory zaczną brązowieć.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek BIO; sól smakowa, pieprz ziołowy, mąka z ciecierzycy, czubrica zielona od Radix-Bis.