Nie bez powodu gofry są podstawą śniadania. Są puszyste, słodkie i mnóstwem różnych dodatków. Ale jeśli próbujesz wybrać coś zdrowszego (i wolisz nie przekroczyć dziennego limitu kalorii zaraz po śniadaniu), wybór białkowych gofrów może sprawić, że śniadanie będzie o wiele bardziej energetyzujące. Zamiast uderzać w węglowodany przed południem, wybierz posiłek białkowy. I tu sprawdzą się gofry z ciecierzycy
Składniki: 1 jajko, 100 g mąki z ciecierzycy (ok. 1 szkl.), 2 łyżki mąki graham, pół szkl. mleka, 1/3 szkl. wody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka posiekanej natki pietruszki, po dużej szczypie proszku z czarnego czosnku, solu i pieprzu ziołowego.
W misce wymieszaj obie mąki z jajkiem, mlekiem, przyprawami i proszkiem do pieczenia. Masę odstaw na czas nagrzewania gofrownicy. Do masy wlej wodę, wymieszaj i smaż na natłuszczonej gofrownicy gofry. Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio. Mąka z ciecierzycy, mąka graham, sól smakowa, pieprz ziołowy od Radix-Bis. Talerzy Od Inżynier Sowa.