Pieczone śliwki to bardzo smaczny jesienno-zimowy deser Są polane miodem i sokiem z pomarańczy, posypane anyżem i cynamonem i pieczone do miękkości i szkarłatu. Spektakularne z lodami lub mascarpone, ale równie efektowne, podawane prosto z naczynia do pieczenia. To niesamowite, jak z kilku prostych składniki można wyczarować tak pyszne i aromatyczne danie.
Składniki: 8 śliwek, 2-3 łyżki miodu, sok z 1-2 pomarańczy, anyż, kora cynamonu, szczypta cynamonu; do podania pistacje, lody, jogurt, mascarpone.
Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki i włóż do naczynia żaroodpornego. Śliwki polej sokiem z pomarańczy oraz miodem, posyp cynamonem. połóż gwiazdki anyżu (można je przełamać na mniejsze kawałki) i korę cynamonu. Piecz w temp. 200 stopni przez 15-20 min. Podawaj z lodami, mascarpone lub jogurtem.
Miód od Wcinaj miody.
Pyszne i aromatyczne