Pieczone z warzywami smakują tak, jakby przygotowanie zajęło godziny. To danie składa się z prostych składników, które można przygotować w zaledwie kilka minut. Papryka, cebula dynia oraz czarny czosnek, który nadaje tej potrawie bogaty smak, a soki mięsne perfekcyjnie ugotują warzywa.
Składniki: 3-4 udka kurczaka, 2 papryki (u mnie żółte), 2 cebule, ok. 250 g dyni, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz, papryka słodka.
Udka natrzeć solą, pieprzem i papryką. Paprykę i cebulę pokroić w większą kostkę i wrzucić do naczynia żaroodpornego wraz z czarnymi ząbkami czosnku. Na wierz położyć mięso. Wlej pół szkl. wody lub rosołu, naczynie żaroodporne przykryj i piec w temp. 180 stopni ok. godziny. Po tym czasie do dorzucić pokrojoną w kostkę dynię i piec jeszcze 15-20 min.
Ząbki czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio.