Fasolka szparagowa to warzywo, które króluje w tym roku w mojej kuchni. Zasiałam ją w tym sezonie cztery razy i teraz dojrzewa ostatnia partia 😉 Dziś przepis na fasolkę z cukinią. Nadaje się w sam raz do ziemniaków, kaszy, makaronu lub jarzynka do mięsa. Można ja zabrać w pudełku do pracy. Sprawdzi się jako sałatka i podwieczorek. To fajna potrawa na każdą okazję. Fasola z cukinią jest aromatyczne danie, bogate w smaku, a dzięki orzechom i serze o różnych strukturach. Pyszne i danie.
Składniki: 1 cukinia, ok. 200 g fasolki szparagowej, ok. 40 g sera lazur (z niebieską pleśnią), garść orzechów, sól, pieprz.
Fasolkę ugotuj. Cukinię pokrój. Na patelni podsmaż cukinię doprawiając solą i pieprzem. Gdy cukinia będzie gotowa dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolkę. Smaż chwilkę. Warzywa posyp serem, przemieszaj i smaż, aż ser się rozpuści. Gotowe danie posyp orzechami.