Polskie ciasta to tradycja i poezja. Takim ciastem jest pleśniak. Zrobiłam go pierwszy raz. Nie wiem dlaczego wcześniej nie zabrałam się za tak znakomity wypiek. Ciasto jest łatwe do wykonania i można je wypełniać różnymi nadzieniami. W mojej wersji jest z dżemem z czarnej porzeczki, który dostałam od siostry i musem z rabarbaru. Tym przepisem zaczynamy sezon na porzeczki i żegnamy się z rabarbarem.
Składniki: 3 szkl. mąki pszennej, 1 i 1/2 szkl. cukru, 5 jajek, 250 g zimnej margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 300 g rabarbaru, 200 g dżemu z czarnej porzeczki, szczypta soli, szczypta cynamonu.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, następnie dodaj pokrojoną margarynę i posiekaj dużym nożem na „kaszkę”. Dodaj żółtka i pół szklanki cukry, szybko wyrób ciasto. Podziel je na 2 części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część podziel na pół i jedną połowę wymieszaj z kakao. Ciasta włóż do lodówki na godzinę.
Rabarbar pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, wlej 2 łyżki wody i rozgotuj na małym ogniu. Następnie dodaj szczyptę cynamonu i zmiksuj.
Białka ubij na sztywną pianę dodając po trochu szklankę cukru.
Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią większą część ciasta. Na cieście rozprowadź dżem porzeczkowy i mus rabarbarowy. Małą porcję jasnego ciasta zetrzyj na tarce z dużymi oczkami wprost na dżem. Pianę z białek wyłóż na ciasto i na wierzch zetrzyj kakaową część ciasta. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 min. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.