Wegański obiad z czarnym makaronem z fasoli mung. Podsmażona kapusta z kalafiorem może być pomysłem na surówkę do obiadu.
Składniki: 1 mały kalafior, 400 g kapusty, puszka czerwonej fasoli, 1 cebula, 100 g makaronu z fasoli miny, łyżeczka pasty z czarnego czosnku, sól, pieprz, natka pietruszki.
Cebulę posiekaj. Kapustę cienko pokrój. Kalafior podzielna różyczki i ugotuj al’dente. Makaron przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzony makaron wymieszaj z łyżką pasty z czarnego czosnku. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, posyp solą i pieprzem i duś ok. 7 min. Dodaj ugotowane różyczki kalafiora i smaż 5 min. Dodaj fasolkę i makaron. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Danie posyp natką.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek Bio.
Makaron ryżowy od Radix-Bis.