Buddha bowl, czyli miska Buddy.
To miska wypełniona po same brzegi smakowitościami obfitującymi w błonnik, składniki mineralne i witaminy z charakterystycznym brzuszkiem na szczycie – brzuszkiem Buddy! W takiej misce muszą pojawić się warzywa liściaste (szpinak, sałaty), na które kolejno układa się ulubione dodatki. Bardzo ważnym elementem są pełnoziarniste zboża i źródło białka. Warto sięgać po gruboziarniste kasze (jaglana, gryczana, komosa ryżowa), a jako dodatek białkowy wybieraj najlepiej rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, soczewica lub klasyczna fasola. Ja połączyłam tutaj odżywczą komosę ryżową kolorową od Radix-Bis z kotlecikami z łososia. Do tego chrupiąca marchewka. Idealnym dodatkiem do bowl jest awokado – nie dość, że jest bardzo odżywcze to pięknie wygląda i w buddha bowl nazywane jest brzuszkiem Buddy.
Taka miskę bardzo łatwo można przygotować w domu. Dziś jedna z nich. Moja miska obfitości składa się z sałaty, ugotowanej kolorowej komory ryżowej od Radix-Bis, chrupiącej marchewki pokrojonej w słupki, klopsików z łososia oraz awokado posypane czarnuszką. Smacznego!
Buddha bowl, czyli miska Buddy.
