U mnie sezon grillowy zaczął się pełną parą. W weekend zrobiłam wegańskie burgery z czarnej fasoli i brązowego ryżu. Burgery nie są skompilowane w wykonaniu i nadają się do zrobienia na grillu. Wykonanie tych burgerów przetestowałam na grillu z cienką i grubą kratką.
Składniki: 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu (ok. 60 g surowego ryżu) można użyć białego, 1 puszka czarnej fasoli (zachowaj zalewę), 1 szklanka mielonych orzechów, pół szklanki prażonej cebulki lub 1 mniejsza cebula pokrojona i usmażona, pół łyżeczki chilli, większa szczypta papryki wędzonej, ok. pół łyżeczki doli i czarnego pieprzu, pół łyżeczki czerwonej czubricy, 1 łyżka oliwy, ok. 1/3 szklanki bułki tartej.
Fasolę rozgnieć widelcem. Zmielone orzechy upraż na suchej patleni wraz z przyprawami. W misce wymieszaj wszystkie składniki. Nie martw się, że mieszanina jest za sucha, po chwili powstanie dająca się formować masa. Jeśli jest zbyt sucha dodaj 1-2 łyżki zalewy z fasoli. Masę posmakuj i ewentualnie dopraw do smaku. Z masy uformuj burgery dobierając wielkość do bułek i włóż je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie burgery nadają się do grillowania. Grilluj je przez ok. 3 min z każdej strony. Możne je również upiec i usmażyć. Gotowe kotlety przechowuj w lodówce do 3 dni.
Hamburgery podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie sałata, pomidor i ogórek kiszony.
Brązowy ryż, sól, pieprz, czerwona czubrica, mielone orzechy i prażona cebulka od Radix-Bis.