Dziś w menu jest kasza gryczana z kurczakiem, warzywami i czarnym czosnkiem. To zdrowy, sycący, jednogarnkowy obiad, którego nie będziesz miał dość. Z kaszy Gryczanej można wyczarować wiele pysznych dań. Sprawdzi się na śniadanie w formie owsianki-gryczanki, składnik sałatek, Można z niej zrobić pyszne kotlety, koktajle, a także ciasta i chleby.
Składniki: ok. 80 g kaszy gryczanej, 1 papryka, 1 cukinia, 1 cebula, 1 duża pierś kurczaka, sól, pieprz, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, kilka ząbków czarnego czosnku, natka pietruszki, ok. 1 i 1/2 szkl. wody.
Cebulę pokrój w kostkę. Paprykę i kurczaka w paski. Cukinię pokrój w półplasterki. Natkę drobno posiekaj. Na patelni podsmaż cebulę i paprykę doprawiają solą, pieprzem i papryką w proszku. Mięso posyp solą i pieprzem i wrzuć na patelnię. Smaż ok. 5 min. Na patelnię wsyp suchą kaszę gryczaną, wlej wodę (lub bulion) i gotuj ok. 15 min. mieszając od czau do czasu. Jeśli trzeba dolej wodę. Pod koniec gotowania wrzuć cukinię i ząbki czarnego czosnku. Gdy kasza będzie ugotowana, całość dopraw do smaku i posyp natką pietruszki.
Kasza gryczana, sól ziołowa, pieprz ziołowy od Radix-Bis. Ząbki czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio.