Intensywnie różowy, lekko słodki i cudownie zdrowy hummus z buraków, bardzo łatwy do wykonania. Jest pyszny jako dip lub zdrowa pasta do przystawki lub do kanapek.
Składniki: 1 szklanka ciecierzycy, 2-3 buraki, niecałe pół szklanki tahini, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, sok z połowy cytryny, czarnuszka, orzeszki pinii, oliwa.
Ciecierzycę zalej wodą i odstaw na noc. Buraki upiecz w folii do miękkości. Ciecierzycę ugotuj. Ugotowaną ciecierzycę dokładnie opłucz w zimnej wodzie, dodać tahinę z czosnkiem i wszystko zblenduj. Następnie dodać buraka, sok z cytryny i wszystko utrzeć na bardzo gładką masę, na koniec doprawić do smaku solą albo większą ilością cytryny lub czosnku. Gotowy hummus posypałam czarnuszką i podprażonymi orzeszkami pinii oraz wędzoną solą.
Ciecierzyca, czarnuszka, wędzona sól, orzeszki pinii od Radix-Bis.