Kwelka Gotuje
  • Lookbook
  • O mnie
  • Sample Page
  • Współpraca
  • Facebook
  • Email
  • O mnie
  • Facebook
  • Email
Kwelka Gotuje
  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania śniadaniowe i przekąski
      • Burgery
      • Chipsy
      • Jajecznice
      • Jajka
      • Kanapki
      • Kasza jaglana
      • Naleśniki
      • Omlety
      • Owsianki
    • Dania obiadowe
      • Kasze
      • Ryby
      • Makarony
      • Gulasz
      • Curry
      • Drób
      • Pizza
      • Potrawki
      • Schab
      • Placki
      • Steki
      • Zapiekanki
      • Sznycle
      • Zupy
    • Napoje
      • Soki
      • Koktaile
      • Inne
    • Desery
    • Sałatki i surówki
    • Wypieki
      • Babki
      • Chleby
      • Ciastka
      • Ciasta
      • Tarty
    • Inne
      • Dodatki
      • Pasty
      • Pasztety
      • Wegańskie i wegetariańskie
  • O mnie
  • Współpraca
Dania obiadowe ~ Insulinooporność ~ Tarty ~ Warzywa i owoce ~ Wegańskie i wegetariańskie

Pełnoziarnista tarta z pieczonymi paprykami

27 lipca 2020
Pełnoziarnista tarta z pieczonymi paprykami
fb-share-icon
Tweet


Pieczona papryka ma więcej smaku niż gotowa i łatwiej się ją obiera. Z upieczonej papryki można przyrządzić wiele smacznych potraw: sosy, hummusy, zupy. Dodatek pieczonej papryki do zupy pomidorowej lub klasycznego hummusu zaskakująco odmieni ich oblicze. Dziś przygotowałam tartę z pieczoną papryką, czarnym czosnkiem i czerwoną fasolą.

Składniki na tartę: 250 g mąki orkiszowej typ 2000 lub innej pełnoziarnistej; 150 masła, szczypta soli, 1 żółtko, 3 łyżki bardzo zimnej wody – Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Ciasto wkładamy na 30 min. w lodówce. Ciastem wylepiamy natłuszczoną formę (dno i boki) i pieczemy 15 min w temp. 190 stopni.

Wypełnienie: 5 upieczonych papryk (przepis na pieczone papryki poniżej), 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub ketchupu, sól pikantna, pieprz ziołowy, pół łyżeczki czubricy czerwonej, ząbki czarnego czosnku, mała puszka czerwonej fasoli.

Cebulę obierz posiekaj i podsmaż na patelki, pod koniec dodaj pokrojony ząbek czosnku. W misce zblenduj 3 upieczone papryki i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy lub ketchup. Wymieszaj. pozostałe 2 papryki pokrój w paski. Przygotowanym farszem wyłóż spód upieczonej tarty. Na wierzch połóż plasterki papryki, ząbki czosnku i fasolę. Całość piecz 10 min w temp. 190 stopni.

Pieczona papryka: papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, położyć na blaszkę, skropić oliwą i piec przez 40 min a temp. 220 stopni. Następnie włożyć do woreczka foliowego na  kilka minut do zaparzenia skórki. Przestudzone papryki obrać ze skórki.

Na podstawie przepisu z magazynu Moje Gotowanie, lipiec-sierpień 2020.

Ząbki czarnego czosnku od Czarny czosnek bio; Pieprz ziołowy, sól pikantna czubrica od Radix-Bis.

fb-share-icon
Tweet


insulinoopornośćkolacjaobiadpaprykapieczona paprykatartatarta paprykowawarzywa

Related Posts

Gulasz wołowy na czerwonym winie

Gulasz wołowy na czerwonym winie

Składniki: 1 kg wołowiny, 0,5 l. czerwonego wytrawnego wina, 2-3 cebule, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, po 3/4 łyżeczki soli i pieprzu, mąka. Mięso pokrój w większą kostkę, cebulę w piórka.Posyp je solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej […]

Pieczony omlet z cukinią i halloumi

Pieczony omlet z cukinią i halloumi

Pieczony omlet z cukinią i halloumi to fajny pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się na lunch i na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły 🙂 Składniki:  1 drobno pokrojona cebula,  6 jajek, kostka drobno startego sera halloumi, 1 duża cukinia starka na dużych oczkach […]

Warzywna zupa z patisonem i fasolką

Warzywna zupa z patisonem i fasolką

W tym roku dostałam dwa krzaczki patisona. To warzywo pierwszy raz zagościło u mnie w ogórku i już wiem, że co roku będę go uprawiać. Patisony są delikatne w smaku, podobne do cukinii. A dziś przepis na warzywną zupę z patisonem w roli głównej. Po przepis zapraszam na bloga.


Ciasto ucierane z porzeczkami
Gryczane grissini

2 thoughts on “Pełnoziarnista tarta z pieczonymi paprykami”

  • Ewa pisze:
    30 lipca 2020 o 08:10

    Wspaniała tarta, bardzo lubię wytrawne wypieki 🙂

    Odpowiedz
  • aga cynamonowa pisze:
    31 lipca 2020 o 09:20

    wow, wygląda niesamowicie apetycznie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze

  • Curry z tofu, makaronem kokosowym, brokułem i cukinią
    In Curry, Insulinooporność, Wegańskie i wegetariańskie
    20 marca 2023
  • Czekoladowe ciasteczka z solą morską
    In Ciastka
    19 marca 2023
  • Coq au vin
    In Drób
    18 marca 2023
  • Smażone halloumi z sosem pomidorowym
    In Dania śniadaniowe i przekąski, Insulinooporność, Wegańskie i wegetariańskie
    15 marca 2023
  • Komosa ryżowa z pieczarkami i kaszą bulgur
    In Insulinooporność, Kasze, Wegańskie i wegetariańskie
    12 marca 2023

Archiwa

  • marzec 2023 (10)
  • luty 2023 (18)
  • styczeń 2023 (18)
  • grudzień 2022 (10)
  • listopad 2022 (18)
  • październik 2022 (18)
  • wrzesień 2022 (17)
  • sierpień 2022 (17)
  • lipiec 2022 (15)
  • czerwiec 2022 (18)
  • maj 2022 (20)
  • kwiecień 2022 (19)
  • marzec 2022 (23)
  • luty 2022 (15)
  • styczeń 2022 (18)
  • grudzień 2021 (16)
  • listopad 2021 (20)
  • październik 2021 (18)
  • wrzesień 2021 (23)
  • sierpień 2021 (24)
  • lipiec 2021 (19)
  • czerwiec 2021 (21)
  • maj 2021 (22)
  • kwiecień 2021 (21)
  • marzec 2021 (27)
  • luty 2021 (21)
  • styczeń 2021 (23)
  • grudzień 2020 (24)
  • listopad 2020 (23)
  • październik 2020 (24)
  • wrzesień 2020 (22)
  • sierpień 2020 (25)
  • lipiec 2020 (28)
  • czerwiec 2020 (24)
  • maj 2020 (24)
  • kwiecień 2020 (26)
  • marzec 2020 (20)
  • luty 2020 (27)
  • styczeń 2020 (28)
  • grudzień 2019 (26)
  • listopad 2019 (24)
  • październik 2019 (29)
  • wrzesień 2019 (27)
  • sierpień 2019 (46)
  • lipiec 2019 (64)
  • czerwiec 2019 (56)
  • maj 2019 (31)
  • kwiecień 2019 (29)
  • marzec 2019 (26)
  • luty 2019 (25)
  • styczeń 2019 (30)
  • grudzień 2018 (31)
  • listopad 2018 (30)
  • październik 2018 (31)
  • wrzesień 2018 (30)
  • sierpień 2018 (30)
  • lipiec 2018 (27)
  • czerwiec 2018 (28)
  • maj 2018 (34)
  • kwiecień 2018 (41)
  • marzec 2018 (38)
  • luty 2018 (39)
  • styczeń 2018 (31)
  • grudzień 2017 (20)
  • listopad 2017 (33)
  • październik 2017 (29)
  • wrzesień 2017 (27)
  • sierpień 2017 (42)
  • lipiec 2017 (41)
  • czerwiec 2017 (53)
  • maj 2017 (64)
  • kwiecień 2017 (59)
  • marzec 2017 (74)
  • luty 2017 (61)
  • styczeń 2017 (76)
  • grudzień 2016 (102)
  • listopad 2016 (97)
  • październik 2016 (126)
  • wrzesień 2016 (89)
  • sierpień 2016 (70)
  • styczeń 2016 (1)
Copyright © 2019 by Kwelka
Ta strona korzysta z plików cookie do optymalizacji dostarczanej treści, jeśli sobie tego nie życzysz możesz wyłączyć je tutajAkceptuj
Pliki cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.