Tłusty czwartek – dzień pączków, chruścików, faworków donatów. Ja mam dziś dla Was propozycję na fit tłusty czwartek 😀 Moje donaty są w wersji fit, keto i są bezglutenowe. Z połączenia mąki migdałowej, jajek i oleju kokosowego wyjdą takie cudeńka.
Składniki: 1 szklanka mąki migdałowej, 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego, 1⁄2 szkl. ksylitolu, 4 jajka, 2 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 ekstraktu z migdałów. 180 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka oleju kokosowego, do posypania (u mnie) płatki migdałów, płatki kwiatów jadalnych.
Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Za pomocą blendera zmiksuj olej kokosowy, śmietanę i słodzik na gładką masę. Dodać jajka oraz ekstrakt z migdałów i zmiksuj do połączenia składników. Następnie dodaj mąkę migdałową i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj. Przełóż ciasto na dobrze natłuszczoną blaszkę do donatów (jeśli jej nie masz, możesz zrobić je w formie do babeczek). Piec 15-18 minut lub do lekkiego zrumienienia. Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć Na parze rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Następnie zanurz wierzch pączków w czekoladzie. Posyp płatkami migdałów lub na co masz ochotę.