Piernikowy sernik
Kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej, 15 g kakao, 5 g przyprawy do piernika, 75 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 150 g margaryny, 1 żółtko.
Spód piernikowy: 180 g margaryny, 140 g czekolady mlecznej, 100 g miodu, 15 g przyprawy do piernika, 4 jajka, 40 g cukru trzcinowego, opakowanie cukru waniliowego, 125 g maki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej, 10 g proszku do pieczenia.
Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka, 150 g cukru, 50 g miękkiej margaryny, opakowanie cukru waniliowego. 40 g budyniu waniliowego lub śmietanowego w proszku, 200 ml śmietanki 30%, 4 jajka.
Kruche ciasto czekoladowe: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i oba cukry mieszamy. Dodajemy margarynę i wyrabiamy ciasto. W trakcie mieszania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą, ciasto formujemy w wałek, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 40-50 min.
Spód piernikowy: W garnku na małym ogniu podgrzewamy margarynę, czekoladę, miód i przyprawę do piernika. Mieszamy do połączenia składników i studzimy do temp. pokojowej. Jajka ubijamy z oba cukrami i łączymy z przestudzoną masą czekoladową. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia i mieszamy. Całość wylewamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy, następnie nożem skrawamy górną warstwę ciasta, którą kruszymy.
Masa serowa: Do misy miksera wkładamy twaróg, cukier, cukier waniliowy oraz margarynę i miksujemy. Podczas mieszania stopniowo dodajemy śmietankę oraz proszek budyniowy. Kiedy składniki się połączą dodajemy po 1 jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Masę przelewamy na spód piernikowy. Na masę serową posypujemy okruszki spodu piernikowego. Na wierzch sypiemy zmrożone ciasto czekoladowe starte na tarce o dużych oczkach. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez 50 min. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Piernikowy sernik
