Dziś jest Dzień Kawy i z tej okazji przedstawiam Was Kawowy Tort Bezowy.
Zephir cookie&art dziękuję za pomoc i super zabawę ❤
Składniki na krem: 500 g mascarpone, 1 l śmietanki 30%, garść rodzynek namoczonych w kawie i odsączonych; porzeczki i mięta do ozdoby.
Blaty bezowe: białka ubijsmy na sztyeno dodając cukier puder. Na koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki kawy sypanej. Wykładamy bezę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Natychmiast obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez godzinę. – Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia, nawet na całą noc.
Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier puder. Blaty bezowe smarujemy śmietaną, posypujemy rodzynki, następnie układamy kolejny blat, smarujemy śmietanką i posypujemy rodzynkami. Ostatni blat smarujemy śmietanką i ozdabiamy owocami i miętą.