Jednym z uroków tego dania jest ekscytujący kontrast między gorącymi, soczystymi pomidorami i jogurtem z zimną lodówką 🙂
Składniki: 350 g pomidorów (najlepsze będą koktajlowe lub cherry), 350 g jogurtu naturalnego, 1 łyżka pesto z suszonych pomidorów (można pominąć), mała puszka ciecierzycy lub fasoli, kilka pasków marynowanej papryki, pieprz ziołowy, czubrica.
Pomidory piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Na talerz wyłóż jogurt i niedbale wymieszaj go z suszonymi pomidorami. Paprykę marynowaną pokrój w kostkę, ciecierzycę odsącz. Na jogurt połóż upieczone pomidory, paprykę i ciecierzycę. Całość dopraw pieprzem ziołowym i czubricą lub oregano.
Danie podawaj z kromką chleba razowego, grzanką lub focaccią. Ja jadłam je z Grassni od BeakBeak










