Składniki: 1 mała dynia piżmowa, 1 puszka białej fasoli, 1 czerwona papryka, 2 marchewki, 1 żółta papryka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, suszone oregano, kilka ząbków czarnego czosnku, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, pół kubka wody.
Cebulę, dynię i marchewki obierz i pokrój w kostkę; papryki oczyść i pokrój w kostkę; czosnek obierz i przeciśnij przez sitko. W dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i przesmaż warzywa doprawiając je solą, pieprzem i papryką. Wlej wodę, przykryj patelnię i całość duś ok 10 min. – do miękkości warzyw. Wlej pomidory z puszki, dodaj oregano, czarny czosnek w proszku i ząbki. Całość gotuj ok. 5 min. Na koniec dodaj odsądzoną fasolkę. Gulasz dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem, ziemniakami, makaronem, kopytkami lub puchami ziarnistymi.