Składniki: 200 g białej fasoli namoczonej w wodzie przez kilka godzin, 1 czerwona cebula, 1-2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy lub łyżka masła klarowanego, 750 ml passaty pomidorowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka suszonego oregano, sól i pieprz do smaku, 2 liście ziela angielskiego, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, 200 g makaronu – ja użyłam z fasoli mung.
Fasolę ugotuj w osolonej wodzie z liściem laurowym. Odcedź zachowując trochę wody po jej ugotowaniu. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek zetrzyj na drobnej tarce. W rondlu rozpuść masło i podsmaż cebulkę z czosnkiem. Wlej passatę pomidorową, dodaj koncentrat oraz dopraw solą, pieprzem i oregano. Całość duś przez 10 min. Wrzuć fasolkę oraz makaron. Jeśli używasz z fasoli mung – namocz go przed dodaniem do sosu. Jeśli użyjesz zwykłego – ugotuj go i wtedy dodaj do sosu. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz proszkiem z czarnego czosnku. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dolej trochę wody po ugotowaniu fasoli.
Ja danie podałam z serem feta oraz pietruszkowym pesto.
Oliwa, masło klarowane, oregano, proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.
Makaron z fasoli mung, sól i pieprz od Radix-Bis.