Dziś mam przepis na pyszną babkę brownie. Jest lekka, czekoladowa i bardzo prosta do zrobienia.
Składniki: 200 g czekolady, 3/4 szklanki oliwy z oliwek (150ml) oliwy z oliwek, 3 duże jajka, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 2/3 szklanki (130 g) cukru, 1/2 szklanki (120 ml) mleka, 1 i 1/2 (185g) szklanki mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli.
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Posmaruj okrągłą blaszkę masłem i posyp bułką tartą. Odstaw na bok.
Na parze roztop 150g gorzkiej czekolady z oliwą z oliwek. Wymieszaj, aż będzie gładka. odstaw na kilka minut. 50 g czekolady posiekaj. W dużej misce wymieszaj jajka, ekstrakt waniliowy i cukier. Dodaj czekoladę z oliwą i mleko. Wymieszaj. Wsyp mąkę wymieszaną z sodą i sola. Wymieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Ciasto przelej do blaszki. Piecz 45 min. – do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub kakaem.